Adem, je leeft!
HIER en NU - Mindfulness
Mindfulness ...
Mindfulness heeft zijn oorsprong in het Oosten. Voor mij begon het in Antwerpen, bij Edel Maex, in 2011. Deze ervaring zette zich verder via retraites en meditatiegroepen[1]. Mindfulness biedt me de mogelijkheid om met vrijheid, zeggenschap en zorg in het leven te staan. Zorg zowel voor mezelf als voor de andere, die zijn onlosmakelijk verbonden. Zo is het een heilzame ‘bejegeningswijze’, eerder dan een techniek. Het brengt me veel waardevols, en is een wezenlijk deel van mijn leven.
Het verlangen om ook anderen te laten delen in de heilzame aspecten van samen mediteren, bracht me ertoe om zorgverleners te gidsen in de ontdekking ervan. De tijd nemen, bewust stoppen met datgene waar we mee bezig zijn, en merken wat zich aandient, met een milde open aandacht. En dat alles terwijl we midden in het volle leven staan.
[1] zoals Sangha Leuven

Le vent souffle ou il veut Daniel Buren, triënnale Beaufort 2009 *
‘Adem je leeft’ is een Mindfulness aanbod voor zorgverleners.
Aandacht gaat naar welzijn, welbevinden en gemak als mens in een zorgende rol. Het wil zelfzorg en veerkracht voeden en steunen, en zodoende het vermogen sterken om aanwezig te zijn in intense (‘verknoopte’) situaties.
Zorg voor de andere begint bij onszelf
(Brandt & van den Heuvel, 2021).
Het aanbod is in eerste instantie in groep, maar het kan ook individueel. Een kennismaking, een aanbod op maat, zoeken naar hoe mindfulness in het dagelijkse kan geïntegreerd worden, met of zonder voorkennis, … het behoort tot de mogelijkheden, individueel, als team, of als organisatie.
“Stressreductie is een zeer nuttige toepassing van mindfulness. Maar er is veel meer dan dat. Mindfulness beantwoordt aan een diepe menselijke behoefte. Het gaat over het verlangen om midden in de werkelijkheid te staan, het verlangen om onze vrijheid terug te nemen. Het gaat over mildheid, over respect en zelfrespect. Het gaat over kwetsbaarheid en weerbaarheid. Het gaat over zorg, voor onszelf, voor de ander, voor de wereld.”
(Maex, 2021)
Huidig Mindfulness aanbod
Mindful in zorg
Mindefulnesstraining voor zorg-en hulpverleners
Omgaan met de ervaringen die zich in het moment aandienen. Zowel de aangename als de onaangename. En dat doen met een ‘open – milde – niet oordelende aandacht’. Daar gaat het om in Mindfulness.
Van nature zit deze mildheid in ons als mens. Wanneer we ze door oefening aansterken, staan we bewuster, veerkrachtiger, flexibeler, vrijer en zorgzamer in het leven.
Die milde open aandacht noemen we ‘het hart’ van mindfulness. Daar ontmoeten ‘oude oosterse wijsheid’ en ‘moderne psychologie’ elkaar. Er is een groeiende wetenschappelijke onderbouw voor de heilzame werking op meerdere dimensies van ons bestaan, mentaal, lichamelijk, sociaal en spiritueel. (Feldman & Kuyken, 2019).
Deze training is ontwikkeld voor zorg- en hulpverleners. Die zijn ‘van nature’ gericht op de zorg voor anderen. Uitgangspunt van de training is het oefenen in milde open aandacht voor onze eigen ervaringen. Om dan vervolgens onze aandacht bij de andere te brengen. ‘Zorg voor de andere begint bij onszelf’ (naar Brandt & van den Heuvel Rijnders, 2021)).
De training is gebaseerd op het Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR) oefenprogramma zoals uitgewerkt door Edel Maex (2006) en Jen Bertels.
De training wordt geleidelijk aan en per thema opgebouwd. We doen dat aan de hand van mindfulness meditatieoefeningen, het samen onderzoeken en uitwisselen van ervaringen, en toelichtingen tijdens de sessies.
Omdat mindfulness een vaardigheid is die praktijk vergt, is het sterk aangeraden om ook tussen de sessies door thuis te oefenen. We voorzien daarvoor een werkboek en audiofragmenten.
Concreet:
Sessie | Topic |
---|---|
Sessie 1 | Het begint met stoppen, telkens opnieuw aandacht en de automatische piloot |
Sessie 2 | Aandachtig omgaan met grenzen aandacht voor ons lichaam |
Sessie 3 | Een stroom van gedachten, emoties, lichamelijke sensaties we zijn onze gedachten, emoties, lichamelijke sensaties niet |
Sessie 4 | Zonder stress geen leven we zijn onze stress niet |
Sessie 5 | Compassie zorg voor de andere vertrekt van bij onszelf |
Sessie 6 | Verder oefenen Mindfulness, een leven lang |
Aantal deelnemers
Het aanbod staat open voor maximaal 12 deelnemers.
Voor wie wordt het aangeboden?
De training wordt zowel aan bestaande teams als in een open groep aangeboden.
Aanbod aan teams
Voor het aanbod aan teams, is het essentieel dat mensen in alle vrijheid kiezen om al dan niet deel te nemen. Mindfulness en verplichting gaan immers niet samen.
Kostprijs wordt besproken.
In de prijs zijn syllabus en audio opnames inbegrepen.
Aanbod in open groep
De training gaat door in De Binnentuin, psychotherapeutisch centrum, Spoorwegstraat 8, 3370 Boutersem
https://www.binnentuinboutersem.be
Eerstvolgende training, data nog te bepalen
Voorafgaand wordt een kennismakingsgesprek voorzien.
Kostprijs 350 euro per persoon.
In de prijs zijn kennismakingsgesprek, syllabus en audio opnames inbegrepen.
Mindfulness in het bos
Meditaties in een druk bestaan
Waar kunnen we beter dan in de natuur leren om aanwezig te zijn in het huidige moment?
Natuur is enkel hier en nu, en zo een uitgelezen meditatie leermeester.
Tijdens deze voormiddagen trekken we samen het bos in om te mediteren.
Samen mediteren geeft een extra dimensie, we zitten in hetzelfde schuitje.
Uitdagingen, belemmeringen, lijden en vreugde zijn gedeelde menselijke ervaringen. Dat heeft op zich iets heel mild.
Met regelmaat en in groep mediteren brengt verdieping en verbinding.
Data:
De meditaties gaan maandelijks door, in kleine groep, meestal op vrijdagvoormiddag van 9u30 tot 12u00.
Als je interesse hebt, laat iets weten. Dan ontvang je de data en word je een week op voorhand uitgenodigd.
De mediaties gaan door zodra we met 4 zijn.
Locatie:
Lindenbos, op de grens Kessel-lo / Linden.
De meditatie is buiten. Voorzie kleding aangepast aan de weersomstandigheden.
Prijs
30 euro per sessie.
Enige ervaring met mindfulness meditatie is wenselijk.

Kalligrafie Thich Nhat Hanh
Herhaling maakt fundamenteel deel uit van de minfulnesspraktijk, zoals een cirkel die telkens opnieuw getrokken wordt, zoals de Japanse Enso cirkel. Ze komen in alle soorten, vormen en stijlen voor. Ze delen een belangrijke trek: ze zijn nooit volmaakt, en het einde sluit niet helemaal netjes aan bij het begin, volmaakt onvolmaakt.
(naar Tom Hannes, 2020, p.37)
Intussen is Mindfulness ook maatschappelijk meer en meer een plek waar ‘oude wijsheid’ en ‘moderne psychologie’ elkaar ontmoeten. Er is een groeiende wetenschappelijke onderbouw voor de heilzame werking op een meerdere dimensies van ons bestaan, mentaal, lichamelijk, sociaal en spiritueel. (Feldman & Kuyken, 2019).
‘Vrede in onszelf, vrede in de wereld’ (naar Thich Nhat Hanh, 1991).
‘Vrede kun je leren’ (naar Van Reybrouck & d’Ansembourg, 2017).
Het is een bewuste keuze die moed en discipline vergt, zoals de meeste goede dingen in het leven. Eenvoudig, maar niet gemakkelijk.
De Herberg
Dit mens-zijn
is als een herberg.
Elke ochtend
een nieuwe gast.
Zelfs als je gasten
een pak zorgen zijn,
behandel ze
met respect.
(Rumi)