Adem, je leeft!

HIER en NU - Mindfulness

Mindfulness ...

Mindfulness heeft zijn oorsprong in het Oosten. Voor mij begon het in Antwerpen, bij Edel Maex,  in 2011. Deze ervaring zette zich verder via retraites en meditatiegroepen[1]. Mindfulness biedt me de mogelijkheid om met vrijheid, zeggenschap en zorg in het leven te staan. Zorg zowel voor mezelf als voor de andere, die zijn onlosmakelijk verbonden. Zo is het een heilzame ‘bejegeningswijze’, eerder dan een techniek. Het brengt me veel waardevols, en is een wezenlijk deel van mijn leven. 
Het verlangen om ook anderen te laten delen in de heilzame aspecten van samen mediteren, bracht me ertoe om zorgverleners te gidsen in de ontdekking ervan. De tijd nemen, bewust stoppen met waar we mee bezig zijn, en merken wat zich aandient, met een milde open aandacht. En dat alles terwijl we midden in het volle leven staan.

[1] zoals Sangha Leuven

Le vent souffle ou il veut  Daniel Buren, triënnale Beaufort 2009 *

‘Adem je leeft’ is een Mindfulness aanbod voor zorgverleners.

Aandacht gaat naar welzijn, welbevinden en gemak als mens in een zorgende rol. Het wil zelfzorg en veerkracht voeden en steunen, en zodoende het vermogen sterken om aanwezig te zijn in intense (‘verknoopte’) situaties.

Het aanbod is in eerste instantie in groep, maar het kan ook individueel. Een kennismaking, een aanbod op maat, zoeken naar hoe mindfulness in het dagelijkse kan geïntegreerd worden, met of zonder voorkennis, … het behoort tot de mogelijkheden, individueel, als team, of als organisatie.

“Stressreductie is een zeer nuttige toepassing van mindfulness. Maar er is veel meer dan dat. Mindfulness beantwoordt aan een diepe menselijke behoefte. Het gaat over het verlangen om midden in de werkelijkheid te staan, het verlangen om onze vrijheid terug te nemen. Het gaat over mildheid, over respect en zelfrespect. Het gaat over kwetsbaarheid en weerbaarheid. Het gaat over zorg, voor onszelf, voor de ander, voor de wereld.”

(Maex, 2021)

Kalligrafie Thich Nhat Hanh

Herhaling maakt fundamenteel deel uit van de minfulnesspraktijk, zoals een cirkel die telkens opnieuw getrokken wordt, zoals de Japanse Enso cirkel. Ze komen in alle soorten, vormen en stijlen voor.  Ze delen een belangrijke trek: ze zijn nooit volmaakt, en het einde sluit niet helemaal netjes aan bij het begin, volmaakt onvolmaakt.

(naar Tom Hannes, 2020, p.37)

Intussen is Mindfulness ook maatschappelijk meer en meer een plek waar ‘oude wijsheid’ en ‘moderne psychologie’ elkaar ontmoeten. Er is een groeiende wetenschappelijke onderbouw voor de heilzame werking op een meerdere dimensies van ons bestaan, mentaal, lichamelijk, sociaal en spiritueel. (Feldman & Kuyken, 2019).

‘Vrede in onszelf, vrede in de wereld’ (naar Thich Nhat Hanh, 1991).
‘Vrede kun je leren’ (naar Van Reybrouck & d’Ansembourg, 2017).
Het is een bewuste keuze die moed en discipline vergt, zoals de meeste goede dingen in het leven. Eenvouding, maar niet gemakkelijk.

De Herberg

 

Dit mens-zijn
is als een herberg.
Elke ochtend
een nieuwe gast.
Zelfs als je gasten
een pak zorgen zijn,
behandel ze
met respect.

(Rumi)